Indlæg
Titel:Rygtet om min død er…
Kategori:
Oprettet:12/19/2011
Forfatter:Per-Henrik Goosmann
stærkt overdrevet. Dette Mark Twain citat kunne være en udtalelse fra IBM’s Lotus Notes, som i den senere tid har måttet lægge ører til vedholdende rygter om sin død, at det er på vej ud af markedet og har tabt konkurrencepusten til Microsoft.

Af Per-Henrik Goosmann, journalist

Det er korrekt, at enkelte globale virksomheder som eks. Ernst & Young er gået over til Microsofts Outlook, men det er så langt fra ensbetydende med, at Lotus Notes er på vej ud af markedet herhjemme og på globalt plan, vurderer Birgitte Dalsgaard fra Dalsgaard Data A/S, som står for firmaets direkte kontakt med slutbrugerne af Lotus Notes. Firmaet har udviklet løsninger i systemet, og dermed effektiviseret forretningen hos kunderne gennem de sidste 14 år.

Har ikke set ét eksempel
”Vi har ikke set ét eneste eksempel på virksomheder der skifter væk fra Lotus Notes ud fra en komplet business case, hvor den nyeste version af Lotus Notes, bliver vurderet”, siger Birgitte Dalsgaard, som understreger, at Lotus Notes er meget mere end en e-mail og en kalender. Det er en af verdens sikreste og mest lettilgængelige databaser og kan dermed meget mere, end de produkter, det bliver sammenlignet med.

”Og der er adskillige eksempler på, at store brugere af Lotus Notes, som har skiftet til andre systemer, kommer tilbage igen. Et godt eksempel på det var en bank, der havde hele deres kreditvurdering liggende på Lotus Notes og ikke kunne forlige sig med andre systemer, når det kom til stykket,” fortæller Birgitte Dalsgaard.

Understøtter eks. iPhone
Lotus Notes kom på markedet i 1989 og siden IBM købte det i 1995 er det gået stærkt. For få måneder siden blev version 8.5.3 tilgængelig for de over 145 mio brugere, der estimeres at være på verdens plan. Systemet indeholder programmeringsdel, database, social chat, virtuelle møder, fildeling, mail, kalender og meget mere, men endnu mere interessant er, at 8.5.3 versionen er markant forbedret på webudviklingsdelen Xpages, som giver store muligheder for at udvide brugen på f.eks. iPhone og iPad.

Dalsgaard Data er IBM Business Partner og deltager aktivt i Danmarks største koncentration af topeksperter indenfor Lotus Notes, Notesnet.dk. Ifølge Birgitte Dalsgaard rummer systemet så mange flere muligheder, end mange er klar over. Skulle systemet volde kvaler, så bunder det ofte i manglende overblik af, hvad det kan.

Det handler om viden
Når flere taler negativt om systemet er det ofte et resultat af, at de aldrig har fået uddannelse i brugen af systemet, så de reelt ikke kender alle de vigtige funktioner. Det oplever Birgitte Dalsgaard tit, når hun er ude og undervise brugere i Lotus Notes. ”Nej hvor er det smart” lyder det nede fra række 3, fra en kursist der ellers i starten af kurset udtalte sig negativt over systemet.

En anden ting, der opleves som et problem er, at Lotus Notes kan opsættes med mange forskellige rettigheder. I misforstået venlighed kan en IT-mand få lukket for nogle funktioner, som brugerne faktisk mangler.

Skal ikke til begravelse
Dalsgaard Data har ingen planer om at deltage i begravelsen af et system, der i den grad er så vitalt, som Lotus Notes.

“Jeg tror historien bygger på manglende viden om de nyeste versioner Lotus Notes, flere negative oplevelser er et levn fra fortiden, dengang hvor Lotus Notes var den grimme ælling” slutter Birgitte Dalsgaard.

Diskussions forløb

12/19/2011Rygtet om min død er… (Per-Henrik Goosmann)
Notesnet.dk - Rustenborgvej 7a - 2800 Kgs. Lyngby - info at notesnet.dk